Wie wil veranderen gaat op pad
Wie wil veranderen gaat op pad

Hoe krijg jij voor elkaar wat jij wilt?

Hoe krijg jij voor elkaar wat jij wilt?

In een van mijn coachtrajecten sprak ik met een man die erover klaagde dat hij zich nooit gehoord voelde door zijn baas. Toen ik hierop doorvroeg Hoezo, nooit? bleek dat in sommige situaties zijn baas wel naar hem luisterde. We zijn toen nagegaan in welke situaties dit wel gebeurde. Toen besefte hij dat zijn eigen opstelling en wijze van communicatie bepalend was voor de reactie van zijn baas.Hoe zit dit dan?

En kan je dit dan leren en bewuster toepassen? Het antwoord is: Ja! Zodra je met iemand anders in gesprek bent, beïnvloedt je elkaar. Dat begint al als je elkaar ontmoet en zelfs als er nog niets is gezegd. Onbewust reageer je op de ander, en welke invloed je hebt op de ander zie je aan de reactie van die ander.

Een voorbeeld

Je wilt advies van een collega. Die zit gebogen over zijn bureau en computer en typt. De boodschap die deze collega uitstraalt is: ik ben aan het werk, laat mij met rust. Hoe jij hierop reageert is aan jou, je kan denken ‘ik kom later wel terug’ of ‘ik heb een heel dringende vraag, en ik stoor hem toch’. En in dit laatste geval heb je ook nog de keuze op welke manier je je collega aanspreekt. Kortom: veel variaties in reactie en evenzoveel manieren zullen er zijn bij de reactie van die collega.


Roos van Leary

Om dit inzichtelijk maken, gebruik ik de Roos van Leary. Dit is een methode waarmee je interactie duidelijk maakt en waarmee je ook kan oefenen in ander gedrag om te bereiken wat jij wilt. De kern van deze methode is: actie roept reactie op: Als jij je dominant opstelt, zal de reactie van de ander meer volgend zijn. En als jouw gedrag (verbaal of non-verbaal) uitstraalt dat jij afstand wilt houden, dan zal dat ook door de ander worden opgemerkt en daarop gereageerd worden. Hoe? Dat bepaalt de ander dus.

Het ene gedrag is niet beter dan het andere gedrag

De essentie is: wat is je doel, wat wil je bereiken. Als je bewust bent van de effecten van je gedrag, kan je gedrag kiezen dat de door jouw gewenste reactie bij de ander oproept. Om te bereiken wat jij wilt!

In bovenstaand filmpje zie je een korte introductie van deze methode.
 Ik gebruik de Roos van Leary om mensen bewust te maken van hun acties en reactie van anderen, en om te oefenen met ander gedrag. Wil je ook hiermee oefenen, in een veilige omgeving? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek. Ik vertel je hier graag meer over.

En mijn coachee?

Die kwam erachter dat hij met zijn voorkeurstijl voor communiceren niet de door hem gewenste reactie van zijn baas kon krijgen. In de coachsessie hebben we geoefend via een rollenspel om te ervaren wat een andere insteek voor reactie oplevert. Vervolgens heeft hij dit geoefend in zijn werk, en ja, ook bij zijn baas. En hij merkte dat dit hem meer resultaat opleverde.

Wil jij dit ook?

Bel 06-42906226 of mail tellmemore@amcoacht.nl voor een vrijblijvend gesprek.