Wie wil veranderen gaat op pad
Wie wil veranderen gaat op pad

Werken, om te leven of Leven, om te werken?

In de NRC stond een artikel over de rol van werken in je leven: “Alles uit je carrière halen, dat lijkt de norm, en niet alleen voor jongeren. Althans, in de ogen van werkgevers. Maar wat als je niet zo ambitieus bent?” De vraag over hoe ambitieus je wilt zijn, en wat je nog meer wilt, speelde ook bij twee van mijn coachees:

Ze zit tegenover mij en zucht. Ik vraag waar die zucht vandaan komt. Ze zegt: “Ik kom nergens meer aan toe, het lijkt wel of mijn leven alleen bestaat uit opstaan, naar kantoor gaan, werken, naar huis gaan, eten, slapen. Ik voel me zo leeg…..”

Hij gaat zitten en steekt gelijk van wal: “ik vraag me af hoe ik dit ga volhouden, werken totdat ik met pensioen ga. Het werk is zo’n sleur geworden en het lijkt wel of de werkdagen steeds langer duren. Hoe kan ik dit aanpakken?”

Het is een open deur om te vertellen dat je leven uit meer zaken bestaat. Ik gebruik dan vaak een schema met de levensthema’s. Dit kan je helpen om de verschillende velden in je leven uiteen te rafelen en in te vullen wat je op die vlakken wilt. Dit kan zijn: meer doen, minder doen, andere dingen doen, of accepteren dat sommige zaken niet veranderen zijn.

Invulschema: mijn levensthema’s

Download

Verstuur download naar:

Ik ontvang graag de zeswekelijkse AM Coacht nieuwsbrief en ga akkoord met de privacyvoorwaarden.

Als je het schema invult (en je hoeft niet overal wat in te vullen), kan je daarna bedenken welke acties je voorrang wilt gaan geven, en hoe je dat gaat doen. Voorbeeld van invullen:

Invulschema Levensthema voorbeeld coaching

Mijn coachees hebben ook dit schema ingevuld. Zij ontdekte dat zij meer tijd wilde besteden aan haar hobbies en weer wilde gaan sporten. Hij formuleerde zijn visie op werk en zijn rol hierin en hoe hij hier meer inspiratie en zingeving aan kon toevoegen.

Wil jij ook een moment van bezinning en even de tijd nemen om te kijken of je nog met de goede dingen bezig bent? Wat de rol van werken is in jouw leven?

Ik kan je hierbij verder op weg helpen. Bel (06 42906226) of mail (tellmemore@amcoacht.nl) mij voor een vrijblijvende coachingsafspraak.